Sunday 8 February 2009

same size feet [III]

Citim: His Majesty's Dragon de Naomi Novik
Ascultam: Zmeu, Vama Veche
Urmarim: Let the Right One In, 2008, regie Tomas Alfredson
Admiram: The Kiss, Gustav Klimt



Am promis review pentru Milk si Slumdog Millionaire. Ambele filme sunt nominalizate la Oscar, in categoria Best Picture. As vrea sa vad toate filmele nominalizate la categoriile principale (Best Picture, Best Actor si Best Actress) si cred ca voi reusi pana la sfarsitul lunii, cand se decerneaza premiile. Vreau aici sa scriu doar despre Milk, pentru ca povestea e mai apropiata de sufletul meu decat Slumdog, desi draft-ul pentru un review e aproape gata, deci in cateva zile va urma

Vorbim aici de doua teme complet diferite: Milk vorbeste despre lupta din anii '70 impotriva ignorantei si paranoiei, in timp ce Slumdog Millionaire e o poveste optimista, despre destin.

Sean Penn il joaca pe Harvey Milk, un politician care a devenit primul homosexual ales intr-un cadru politic. James Franco, pe care nu-l vazusem decat in Spiderman, face un rol de exceptie, alaturi de Diego Luna. Este un film despre speranta si despre lupta, dar mai ales despre cum ar trebui sa se adapteze societatea la schimbari. Nu povestesc tema filmului, pentru ca in general mi se pare stupid. Dar sa incercam, pentru ca Milk mi-a placut:

Harvey, la 40 de ani, crede ca nu a facut nimic in viata. El si prietenul lui, Scotty, pleaca in California, stat vazut ca fiind mult mai liberal decat Coasta de Est. Isi deschid un magazin de fotografie, atrag atentia vecinilor si isi fac prieteni in cercul de homosexuali si de acolo pana la intrat in politica nu e decat un pas. Urmeaza o serie de esecuri care nu fac decat sa agraveze situatia dintre Scotty si Harvey, pana cand se despart.

Harvey reuseste sa intre in politica, viata personala i se deterioreaza si mai mult, iar Dan White ii devine un rival pe fata cand Harvey refuza sa voteze pro in cazul unei propuneri legislative discriminatorii. In ultimele 20 de minute actiunea se intensifica, pe fundalul luptei clare dintre conservatori si homosexuali. Finalul, tragic, cum era de asteptat, nu arata decat putinele schimbari care au avut loc in America in 30 de ani. Un citat din film (si trailer, de altfel) face un rezumat la rece: "If homosexuals are allowed their civil rights then so would prostitutes, and thieves and anyone else."

In Romania filmul a starnit controverse din cauza rating-ului: 18, pentru homosexualitate. Acelasi rating dat unor filme de groaza sau cu violenta excesiva. Nuditate am multa am vazut in Conan the Barbarian. In final, dupa mare tamtam, rating coborat la 15. Nu stiu daca filmul ar duce la schimbari, pentru ca din pacate, pe cat ne laudam ca suntem un stat laic, pupam biserica in fund si nu vom calca pe alaturi.

Poate, in 5 sau 10 ani lucrurile se vor schimba. Pana atunci, spun si eu cum a spus Harvey in 1978: Without hope, life is not worth living. You gotta give 'em hope. You gotta give 'em hope.

5 comments:

----- said...

Da, as if homosexuals aren't people. Ma rog, s-o schimba si lumea asta la un moment dat. A propos de schimbare si de Obama, a fost intr-o seara la David Letterman un comediant negru care mai in gluma, mai in serios, a zis ca a fost ales un presedinte de culoare pentru ca America n-a mai vazut asa timpuri grele si daca negrii vor sa dea piept cu asa ceva, de ce nu. Interesting times, cum zicea si Terry Pratchett.

waste of paint said...

Pai nu sunt, normal ca nu sunt. Daca nu sunt ca "noi", cum sa fie oameni? Chiar ca Interesting Times. Cum zicea? Ca fear nothing if not the Interesting Times? Eu sper ca va face o treaba buna. =/

----- said...

Dudette, tocmai mi-am dat seama ca Gang Green Green din Powerpuff Girls inseamna "gangrene gang". :)) Cartoons are so sick these days. :))

waste of paint said...

O_O Dude, you're right! What the hell, now I see it too. Man I've been blind XD I talked to sis about it and we both agreed they were a lot cleverer back then. More puns and such.

Anonymous said...

James Franco în Freaks & Geeks rulează fin, zic.