Monday, 19 May 2008

The main event, the champions (despre marlanii altora)Am mers sambata sa vad live (dar nu la Wembley), finala FA Cup intre Portsmouth FC si Cardiff City FC. In final, a castigat Portsmouth cu 1-0, un meci echilibrat, un gol anulat si un arbitru care nu prea era impartial (se crede ce era pe jumatate Welsh). Nu de asta e vorba. E vorba aici de suporteri care, desi au fost candva acuzati de huligans, bine-cunoscuti pentru acte de vandalism si batai la mai toate meciurile "away" in Europa, nu pot sa se distreze la un meci fara sa fie beti turta.

Sa fim seriosi. Nu sunt Maica Tereza. Si eu beau. Mai ales cand ma uit la meciuri de fotbal. E vorba de atmosfera, de a te distra. Ce au facut cati zeci de indivizi sambata a fost marlanie. Aruncat cutii de bere, aruncat cu bere, carnati cruzi, mingi de fotbal, pantofi si o sticla plina de ceea ce parea a fi urina. Minunat. Portsmouth e un club cunoscut pentru suporteri care evita violenta, oameni calmi, care canta si se bucura fara sa fie nevoie de pumni.

Ce am vazut si trait sambata a fost exact ca in Romania. Exact ca la acele meciuri unde se rup scaune, se bat jandarmi si se omoara suporteri intre ei. Vorbim de un meci in camp deschis aici, unde oameni au adus copii in carucioare, unde ideea era ca toti sa se bucure si sa spere ca Portsmouth vor castiga. In final, s-a transformat intr-o scuza pentru betie. Aproape ca mi-am pierdut increderea in fotbalul englez.

In iunie incepe Euro 2008. La asta ma uit in fata ecranului. Nu de alta, dar macar asta nu mai plec lipicoasa de bere si mai stiu eu ce.

Disclaimer: Nu vreau sa creada lumea ca am ceva cu suporterii in general. Unii sunt oameni civilizati, care se duc sa vada meciul ca sa cante, sa injure arbitrul si sa se relaxeze. Eu ma refer la marlanii, badaranii si prost-crescutii care in ultimii ani au transformat un meci de fotbal in unul de kickboxing. Doua sporturi diferite. Let's keep it that way, shall we?

0 comments: